Kun jij je gevoelens doorvoelen?

oorlog, geweld, het waren nachtmerries

Wat een vraag. Kun jij je gevoelens doorvoelen. Emoties en gevoelens het zijn mijn stokpaardjes. Het is zo belangrijk daar aandacht aan te besteden.

Gisteren liep ik te wandelen met mijn achterkleindochter. Ik liep door mijn oude wijk waar ik ben opgegroeid. Het zag er een beetje verwaarloosd uit, het leek een decor uit een niet echt bestaande film. En toch…..ik liep langs mijn “oude” lagere school en keek naar het schoolplein waar ik 6 jaar lang heb gespeeld. En ik voelde me even weer het kind dat ik toen was. Ik voelde ook de eenzaamheid. Voor het eerst kwam dit zo binnen. 

Ik was heel lang goed in het “vertellen” over wat ik voelde en het vertellen van de verhalen van mijn ervaringen. Maar daarmee heb je het nog niet gevoeld. Je vertelt met je hoofd. Het verhaal dus.

Emoties zijn in de eerste plaats om te doorvoelen en niet om erover te vertellen. 

Emoties wijzen jou de weg en geven inzicht in jezelf en je innerlijk landschap. Vaak zijn er allerlei overtuigingen overheen gelegd, verbieden we onszelf om onze emoties te voelen. Door erover te vertellen en in je hoofd te blijven kun je ze ook heel goed op afstand houden. En dat gebeurd vaak zelfs geheel onbewust.

Als jij in een gezin op bent gegroeid waar het not done was om over je emoties te praten, kan het zijn dat jij copinggedrag hebt vanuit je eerste ervaringen als kind van je ouders. Je houdt je flink en doet het allemaal zelf. Je laat je er niet onder krijgen. Dat brengt vaak veel innerlijke stress met zich mee, verborgen stress die je jezelf niet eens bewust bent. 

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat die innerlijke, verborgen stress met bepaalde “gevormde” karaktereigenschappen de kans op auto- immuumziekte vergroot. Lichaam en geest zijn immers continue met elkaar in contact en bepaalde gedachten kunnen een lichamelijke gewaarwording oproepen, dat heeft iedereen wel eens ervaren toch? 

Emoties willen gezien en gehoord worden, je hebt ze niet voor niets.

Voel jij stress terwijl je niet weet waar het niet vandaan komt? Het kan een onbewust voelen zijn van niet erkende en doorvoelde emoties. Dat is mooi, want alles draagt bij aan de weg naar heelwording. 

Weet je niet waar te beginnen of hoe? Voel jij je belemmerd en weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Praat jouw lichaam tegen je maar begrijp je niet wat het wilt zeggen?

Onze ouders en opvoeders deden hun uiterste best om jou te geven wat goed voor je was, maar wat zijzelf niet ontvingen konden zij niet doorgeven. Vanuit het systemisch model bekeken bestaan patronen vaak al heel lang in een familie. Jij mag die gaan doorbreken.

Ik help je graag op weg. Neem vrijblijvend contact op zodat we kennis kunnen maken. 

 

 

Het is de toon die de muziek bepaald.

De Verdieping -Jouw roots 4
 
 
Luister naar jezelf, ken je fluistering die je zo graag begeleiden wil. Keer naar binnen, daar ligt jouw wijsheid. 
 
Liefs Marja