Meld je aan voor mijn gratis introductiecursus. Of bel vrijblijvend voor een afspraak.

Het meisje met de zwavelstokjes

Het meisje met de zwavelstokjes

Wie kent niet het sprookje van het meisje van de zwavelstokjes?

Het verhaal vertelt over een meisje dat geen ouders meer had en in een donker bos woonde. In het dorp aan de rand van het bos was een plek waar zij zwavelstokjes kon kopen. Als ze die nu in het dorp zou kunnen verkopen kon ze voor dat geld weer een stuk brood kopen en terug naar haar hut in het bos gaan. En dat deed ze. Toen het winter werd en ontzettend koud was wist ze geen manier om zich warm te houden. 

Ze zag achter de ramen van de mensen gezinnen aan de tafel zitten en fantaseerde hoe fijn het zou zijn daar deelgenoot van te kunnen zijn. Overal waar mensen liepen op straat bood zij de stokjes aan, maar er werd geen acht op haar geslagen. Omdat ze geen schoenen had werden haar voeten zo koud dat ze gevoelloos werden en bevroren haar tenen. Ze bedacht dat ze tegen de gevel kon gaan zitten en zelf een stokje kon gebruiken, zodat de ergste kou even verdreven zou zijn.

In plaats van de dwarrelende sneeuw zag zij een brandende kachel en fantaseerde ze dat ze in de warme kamer zat, net als de mensen die ze achter het glas zag zitten. Toen het stokje opgebrand was werd ze weer met de naakte waarheid van kou en ellende geconfronteerd. Dat zette haar ertoe aan ook de andere stokjes op te branden. Weer was ze in de warme kamer en plotseling kon ze door de muur kijken. Ze zag een sneeuwwitte gedekte tafel met het mooiste porselein erop en gebraden gans in een schaal. Toen ze haar hand naar die heerlijk uitziende gans uitstrekte verdween het visioen.

Ze stak het 3e zwavelstokje aan. In dat licht stond een enorm hoge schitterende kerstboom prachtig versierd met duizenden lichtpuntjes. Ze volgde de boom tot de top, maar de boom reikte door het plafond tot de sterrenhemel en een gloeiende ster schoot langs de hemel. Ineens herinnerde ze zich dat haar moeder haar verteld had dat als ze een vallende ster zou zien dat ze zou sterven. Uit het niets verscheen haar grootmoeder, zo warm en uitnodigend, ze strekte haar armen naar het meisje uit. Maar de grootmoeder begon langzaam te verdwijnen. En het meisje wist niets anders te doen dan alle stokjes één voor één op te branden en haar grootmoeder te volgen naar het hemelrijk. ’s Morgens werd het kind gevonden in het dorp, ze lag dood tussen de huizen.

Ik vertel dit sprookje niet zomaar. Het kind bevond zich in een omgeving die onverschillig was voor haar welzijn. Het meisje kon niet anders dan in trance rondlopen tot ze uiteindelijk heel koud werd en stierf.

Omgaan met mensen die ons steunen en warmen is van wezenlijk belang voor de stroom van ons creatieve leven. En soms is die stroom afgebroken. De kou zit in je botten, je wordt niet meer gevoed. Maar omdat je niet geleerd hebt om goed voor jezelf te zorgen wordt je langzaam uitgehold en heb je geen idee wat je eraan kunt doen. Je gezonde levensinstincten treden niet in werking.

Veel vrouwen hebben niet geleerd om goed voor zichzelf te zorgen. Zij leven in de illusie dat ze vroeg of laat gered worden. Dat de situatie weldra beter zal worden. Als een vrouw niet geleerd heeft om te zorgen dat haar behoefte wordt ingevuld gaat ze eigenlijk een beetje dood en verliest ze zichzelf. Het meisje van de zwavelstokjes probeert de warmte te kopen, maar dat werkt niet.

Een verkilde vrouw die geen voedsel heeft is geneigd zich te verliezen in dagdromen. Op een dag….., als ik maar…..Maar fantasie leidt van het echte leven af!

Je zult in actie moeten komen. De vijandige omstandigheden zijn niet bedoeld om te verdiepen, alleen om te verlagen! Angst om de situatie  te veranderen kan je op je plek houden met alle gevolgen van dien. De kachel is de fantasie en het symbool voor aangename gedachten. Hij laat ons weten dat  je verlangt naar het ware Zelf, het hart van de psyche, de warmte van een innerlijk huis. Wil jij eindelijk thuiskomen in je innerlijk huis, maar weet je niet hoe?

Ik bied regelmatig workshops aan waarin ik je tips geef hoe je dat kunt aanpakken. Kijk op de agenda van de website onder workshops voor meer informatie. Ik wil jou graag ontmoeten.

Gratis 4-delige serie "De verandering".

Meld je aan en je krijgt direct toegang tot deze unieke cursus.