Wijs jezelf niet af!

Automatische concepten 1

We zijn perfecte Goddelijke creaties rechtstreeks uit de Bron

Zeker, we zijn goed zoals we zijn, we zijn kinderen van de Bron, dus hoe zouden we kunnen denken dat er iets mis is met ons?

Doordat we als babytje op aarde kwamen, volkomen hulpeloos en afhankelijk, moesten we ons overgeven aan onze ouders/verzorgers. Na enige tijd groeiden we op en begon het opvoeden. We kregen te horen dat bepaald gedrag niet gewenst was, we werden gecorrigeerd. 

Voorop gesteld dat het ook zo moet gaan, want we gaan in onze ontwikkeling een identiteit kiezen en die wordt in eerste instantie aangereikt. Anders zouden we als dieren worden zonder reflexie en dat ook nooit meer leren als we ouder zouden zijn.

Enerzijds zittten er mankementen in die aanreikingen, geen ouder ontkomt daaraan, anderzijds hebben wij met ons kinderbrein onze conclusies getrokken en die geïnterneerd. 

Wat we doen is dat we de dingen die niet op prijs werden gesteld afwijzen in onszelf, dit noemen we dissociatie, anderzijds gaan we versmelten, we identificeren ons alleen nog met die eigenschappen die wenselijk zijn voor onszelf en onze omgeving.

Maar kinderen kunnen toch dingen doen die niet kunnen denk je misschien? Kinderen zijn van nature puur, goed en eerlijk. Maar ze zijn net als wij spelend met allerlei situaties ervaringen aan het creëren. Ook contrast ervaringen. Dit is de levenslange ontdekkingstocht die we gaan zolang we hier op aarde rondlopen. Contrast ervaringen leren ons net zo goed, namelijk wat we niet fijn vinden.

Vanaf het moment dat we dissociëren en versmelten reageren we niet meer natuurlijk, maar reageren we met aangepast gedrag. Je merkt dit direct omdat je innerlijke criticus je direct op je vingers tikt. Ofwel je versmelt en bent bijvoorbeeld heel toegankelijk en vriendelijk tegen iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt, Je innerlijke criticus zal je direct vertellen dat je een pleaser bent of een slijmbal. Ofwel hij maakt je uit voor een lafaard, omdat je niet eerlijk durfde te zijn en jezelf en de omgeving voor de gek hield. Het je ooit gevoeld hoe je daardoor als het ware naast jezelf kwam te staan en volledig uit je kracht werd geslingerd?

Gewoon ophouden met te geloven dat je nog niet waardevol bent is voldoende

Automatische concepten

Dat klinkt wat al te gemakkelijk zul je denken. Deels waar, deels niet waar. Er is een effectieve manier om deze, vaak onbewuste mechanismes, te elimineren. 

  • Let eens op hoe je reageert in lastige situaties. Wat doe je, wat denk je, hoe reageer je. Dit is belangrijk om je bewust te worden van de mechanismes die je gebruikt.
  • Heb je er één ontdekt dan is de volgende stap om niet in de verdediging te gaan of jezelf erop af te rekenen. Dat komt als een boemerang terug. Wegstoppen, ofwel dissocieren is ook de oplossing niet, wat je wegstopt is er nog, al is het ondergronds.
  • Ga voor de spiegel staan en wat je je gewaar werd spreek je, terwijl je jezelf blijft aankijken hardop uit. Bijvoorbeeld; ik ben een lafaard. Je focus ligt op je binnenwereld en je spiegelbeeld. Doe dit enige tijd en blijf erna nog een poosje staan.
  • Zorg er wel voor dat je niet gestoord kunt worden!

Wat gebeurde er bij jou?

Ik geef je een voorbeeld van zo’n situatie.

Ik was een pleaser, in bepaalde situaties ging ik echt over mijn eigen grens heen. Zo was ik buitengewoon aardig en toegankelijk naar iemand die ik diep in mijn hart niet aardig vond. Waar ik zelfs een beetje bang voor was. Toen die persoon weg was voelde ik me eerst heel klein worden. Pleasen gaat ten kosten van je zelfrespect. Vervolgens werd ik kwaad op mezelf dat ik dit had gedaan, daarmee strafte ik mezelf nogmaals. Bovendien hield ik mezelf en de ander voor de gek. Ik wilde afwijzing voorkomen. De basis voor dit gedrag was angst. Angst om niet goed gevonden te worden, angst voor afwijzing.

Wijs jezelf niet af!

Door dit te doorzien en er oordeelloos naar te kijken, was het mogelijk dat stuk te helen en werd ik vrij. Authentiek en vrij zijn vergroot je levensruimte, vergroot je gevoel van geluk en welbevinden. Je hebt namelijk geen goedkeuring nodig, je mag zijn wie je bent.

Ik geloof dat we op aarde zijn om juist die dingen te helen, om te zijn wie we ten diepste zijn, dan kunnen we onszelf geven wat we nodig hebben, maar ook echt iets voor de omgeving betekenen.

Ik hoor graag van jou of je zulke mechanismes in jezelf hebt kunnen opsporen en wat je ermee hebt gedaan.

Heb je er hulp bij nodig, ik ben er voor jou.

Veroordeling en zelfafwijzing brengen je een hoop ellende en creëert uitsluiting. Kom in een oordeelloos gewaarworden en val jezelf nooit af.

Kijk voor workshops persoonlijke ontwikkeling in mijn agenda, ik geef regelmatig workshops die met deze thema’s te maken hebben. Mijn halfjaar cursus is een intensieve persoonlijke begeleiding in de dingen die bij jou gezien, gehoord en geheeld mogen worden. Dit is één van die dingen waar we samen naar kijken als je deze cursus gaat volgen. Je zult na dat half jaar een ander mens zijn, vooral vrij, in liefde en kracht.

Liefs Marja

Laat een reactie achter

Uw reactie zal eerste beoordeeld worden alvorens het wordt geplaatst.