Eenzaam of alleen?

uit je kern geslingerd door wat in je omgeving speelt

Voel jij je eenzaam of ben je alleen? Het lijkt of deze twee synoniemen zijn, maar ze betekenen iets anders.

Eenzaamheid is een negatieve gemoedstoestand. Het voelt afgesneden en miserabel. Je bent voortdurend op zoek naar…..om de leegte die je voelt maar af te dekken.

Ik had onlangs een paar mooie gesprekken met mensen die zich eenzaam voelden. Zij werden door hun familie niet geaccepteerd en voelden zich doodongelukkig. Eenzaamheid is negatief. Eenzaamheid ontstaat als je van jezelf bent afgesneden en niet in verbinding bent. Het is de drijfveer om bij de ander te gaan shoppen, in de hoop dat hij/zij die nare leegte kan vullen.

Het is vaak ontstaan in je jeugd, misschien waren je ouders/verzorgers emotioneel niet beschikbaar, of kreeg je commentaar op je gedrag, waardoor je uiteindelijk dacht dat er iets mis was met je. Allerlei dingen die je hebt gehoord gaven je het idee dat je beter jezelf kon verbeteren in plaats van te omarmen. En daarmee wijs je jezelf dus af.

Uiteindelijk geeft dat het gevoel van afgescheidenheid en eenzaamheid.

Alleen zijn is iets positiefs, je bent in gezelfschap van jezelf, je hebt een gemoedstoestand waarin je de verrukking in jezelf schept. Je bent niet naar buiten gericht, niet op zoek naar een opvulling van innerlijke leegte, maar je bent naar binnen gericht.

Eenzaamheid is afhankelijkheid, maar alleenzijn is louter onafhankelijkheid, daar zit schoonheid in.

Door je naar binnen te richten en jezelf te ontdekken kun je je verbinden met wie je ten diepste bent.
 
Je eenzaamheid zal oplossen in de schoonheid die je tegenkomt. Je leert te genieten van je eigen gezelschap. 
Homepage 2

Het is zeker een goed ding om je eigen eenzaamheid eerst op te lossen alvorens een relatie met iemand anders aan te gaan. Zodra een relatie bestaat uit het oplossen van jou eenzaamheid maak je misbruik van de ander. De ander moet jou eenzaamheid oplossen, je zult hem/haar haten als daar niet aan wordt voldaan. 

Maar als je de schoonheid van alleenzijn hebt ontdekt en je ontmoet iemand die dat ook ontdekt heeft, ontstaat er een heel andere situatie. Er hoeft niets vervuld te worden, want het is er al. 

Is deze staat van Zijn voor iedereen bereikbaar? Ja zeker wel. Ik ken het één en het ander en geef regelmatig workshops waarin ik je vertel hoe ik dit heb omgekeerd van eenzaam zijn naar alleenzijn in verbinding met mezelf.

Wil je op de hoogte blijven? Meldt je dan aan voor de nieuwsbrief van Het Zeeuws Coachhuis, dan weet je wanneer welke activiteiten gepland zijn. Je kunt ook kijken op de agenda van Het Zeeuws Coachhuis.

Voel je welkom!

Liefs Marja

Laat een reactie achter

Uw reactie zal eerste beoordeeld worden alvorens het wordt geplaatst.